1. touko, 2018

Vasemmiston Iikka Nikkisen vapputervehdys 2018

Kaupunginvaltuutettu Iikka Nikkinen
Suoraman työväentalolla 1.5.2018

Arvon toverit
Olen suuresti kiitollinen siitä, että minut pyydettiin avaamaan Kangasalan sosialidemokraattien ja Vasemmiston perinteisen työväen vappujuhlan. Kun noin reilu vuosi sitten koin ajan olevan kypsä omalle poliittiselle aktivoitumiselle niin minua jännitti aika paljon se, kuinka minut otetaan vastaan paikkakunnalla jossa olen asunut vasta vähän aikaa. Jännitykseni osoittautui turhaksi hyvin äkkiä, sillä minua ei ainoastaan vastaanotettu Kangasalan Vasemmistoliittoon positiivisesti ja lämpimästi vastaan, mutta olen myös kokenut Kangasalan SDP:n ihmisten toivottaneen minut tervetulleeksi Kangasalle. Vaikka meillä poliitikoilla ja yhdistyksillämme on välillä tervettä erimielisyyttä politiikasta, vallitsee mielestäni välillämme toveruus ja ymmärrys työväen aatteesta. Pitkäkestoisesta toveruudesta yhdistystemme välillä kertoo se, että tämä tilaisuus on perinteisesti järjestetty jo useita kertaa yhdistystemme kesken. 

Toveruutta työväenliikkeiden välillä tarvitaan nykyaikana, sillä työ elää suurten murroksien keskuudessa tällä hetkellä. Vahvaa työväenliikettä tarvitaan, jotta voidaan hallita murrokseen liittyvät riskit sekä tietysti hoitaa murroksen mahdollisuudet mahdollisimman hyvin. Vahva työväenliike on ollut yksi hyvinvointivaltion kulmakivistä, enkä näe mitään syytä sille miksei se olisi myös yksi tulevaisuuden hyvinvointivaltion kulmakivistä. Hyvinvointivaltio liitetään maailmanlaajuisesti lähes automaattisesti Suomeen ja Pohjoismaihin. Tämä solidaarinen suomalainen yhteiskunta jossa olemme saaneet elää, ei ole ollut aina olemassa tai muodostunut tyhjästä, vaan sen on muodostanut kova työ oikeiston vastustuksesta huolimatta. Koen itse suurta kiitollisuutta hyvinvointivaltiotamme ja sen rakentajia kohtaan. Tulen hyvin pienituloisesta perinteisestä duunariperheestä, jota 90-luvun lama kohteli kovalla kädellä. Tämä yhteiskunta tuki perhettäni pärjäämään ja tämä yhteiskunta on luonut minulle mahdollisuuksia, jotka olisivat lähes mahdottomia ilman työväenliikkeen kovaa työtä. Tätä työtä ja solidaarisuutta tarvitaan murroksen aikana, sillä murroksesta pyrkivät hyötymään kaikki. Oikeisto ja sitä tukevat tahot runnovat läpi palkkojen alennuksia, palvelujen ja sosiaaliturvan leikkauksia. Nämä röyhkeät teot työväenliikkeen aikaansaannoksia vastaan koristellaan termeillä kuten esimerkiksi kilpailukykysopimus, aktiivimalli, valinnanvapaus ja hallintarekisteri. 

Arvon toverit
Kun nämä termit riisutaan ja katsotaan aidosti sitä mitä termit tarkoittavat, paljastuu termien takaa oikeistolainen ideologia. Kilpailukykysopimuksella muun muassa leikattiin lomarahoja ja pidennettiin työaikoja. Aktiivimalli pahimmassa tapauksessa leikkaa tosiasiassa työttömyysetuja työttömältä ihmiseltä, joka ei esimerkiksi ole sadoista työhakemuksista huolimatta työllistynyt. Valinnanvapaus on oikeiston paras vappunaamari, sillä tuo termihän kuulostaa pelkästään positiiviselta. Tuon termin avulla saatetaan luoda Suomeen sosiaali- ja terveyspalveluihin yksityisten yritysten markkinoiden karnevaalit joiden epäkohtien korjaaminen tulee olemaan miltei mahdotonta. Hallintarekisteri, tuo vuonna 2015 romukoppaan heitetty termi tuli takaisin politiikkaan jostain syystä, sen jälkeen kun hallitus alkoi työstää sosiaali- ja terveyspalveluiden voimakasta yksityistämistä. Hallintarekisterin avulla omistajuuden läpinäkyvyys heikkenee. Meidän kaupunginvaltuutettujen on tulevaisuudessa mahdollisesti huomattavasti vaikeampi aidosti tietää ketkä esimerkiksi oikeasti omistavat Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksen. Näiden asioiden johdosta toveruudella eri yhdistysten välillä varmistetaan turvallinen ja inhimillinen työväen tulevaisuus.

Tässä salissa on sisällä hurja kokemus ja tietotaito politiikasta, Kangasalan sekä työväenliikkeen historiasta. Osalla teistä on myös ikäviä muistoja Kangasalan viime vuosien äärimmäisen tiukasta taloudellisesta tilanteesta, tuo tiukka tilanne ohjasi päättäjiä tekemään suuria leikkauksia julkisiin menoihin ja palveluihin. Nämä vaikeat päätökset ovat mahdollistaneet Kangasalan taloudellisen tilanteen kääntymisen positiiviseksi. Näenkin nyt positiivisen mahdollisuuden ylläpitää yhdistystemme toveruutta valtuustotyöskentelyssä ja lähteä varovaisesti panostamaan takaisin kaupunkilaistemme palveluihin.

Arvon toverit ja ystävät. Haluan toivottaa teille jokaiselle mahtavaa vappua! Tervetuloa nauttimaan ja juhlimaan työväen juhlapäivänä. Nautitaan yhdessäolosta ja toistemme seurasta. Kiitos ja tervetuloa!

Jaa tämä sivu