11. huhti, 2022

Kangasala ja Ukrainan sotapakolaiset

Ukrainan sotaa paenneet kiinnostivat Kangasalan huhtikuun valtuustoa enemmän kuin lista-asiat. Lamminrahkan uuden lähiön kaavamuutos hyväksyttiin ilman keskustelua.

Rakenteilla olevan Lamminrahkan alueen kaukolämmön tuottaa aiemmista suunnitelmista poiketen Tampereen Sähkölaitos. Tarkoitukseen varattu energiahuollon alue päätettiin siksi muuttaa teollisuusrakennusten korttelialueeksi.

Kangasalan kaupunginviraston lipputangossa on pari viikkoa liehunut Ukrainan lippu. Kaupunginvaltuutettujen halu auttaa Venäjän käynnistämää sotaa pakenevia oli vilpitön. Aiheesta käytettiin useita puheenvuoroja, kun kaupungin valmistautumista pakolaisten vastaanottamiseen esiteltiin.

Kangasalla on jo järjestetty varhaiskasvatusta ukrainalaislapsille. Kaupunki on varautunut antamaan tyhjillään olevia asuntoja ukrainalaisten käyttöön. Tampereen ev.lut. seurakunnan Ilkon kurssikeskuksesta tarjotaan majoitustiloja osana Tampereen vastaanottokeskusta. Kunnat tekevät yhteistyösopimuksia ja koordinoivat toimintaa valtion tuella. Sopimusten perusteella kunnilla on oikeus saada järjestelyistä korvaus valtion rahoista, kun kulut on kirjattu.

Aiemmista pakolaisista poiketen ukrainalaiset voivat saada vuodeksi tilapäisen suojelun oleskelulupia, joihin sisältyy oikeus terveyspalveluihin ja työntekoon. Tästä seuraa etuja ja ongelmia, kun maahan tulee kerralla kymmeniä tuhansia Suomen työmarkkinoita ja työlainsäädäntöä tuntemattomia ihmisiä. Kangasalla on varauduttava hädänalaisten hyväksikäyttöön, jota Suomessa on jo ilmennyt.

Suomeen on tänä keväänä tullut noin 15 000 ukrainalaista sotapakolaista. Se vastaa viime vuoden koko kausityöntekijöiden määrää, joista noin 10 000 oli ukrainalaisia. Heistä suurin osa työskenteli marja- ja vihannestiloilla.

Kangasalan valtuutetuille vakuuteltiin, että kaupunki on varautunut erittäin hyvin sotapakolaisten vastaanottoon.

JORMA MÄNTYLÄ
Valtuutettu (vas)

Jaa tämä sivu