15. joulu, 2020

Talousarvio 2021 hyväksyttiin – Tavaselle lisää rahaa

Kangasalan valtuusto hyväksyi ensi vuodelle -5,9 miljoonaa euroa alijäämäisen talousarvion. Lamminrahkan lähiön rakentaminen on kaupungin suurin hanke vuosikymmeniin. Vesiyhtiö Tavaselle lähetetään lisää rahaa osallistumalla osakepääoman korotukseen.

Vuoden 2020 viimeinen valtuusto kesti lähes seitsemän tuntia. Kokous alkoi vain 15 minuuttia myöhässä, vaikka puolet valtuutetuista osallistui etänä.  Kangasala-talon tekniikka ja valtuutetut ovat pikku hiljaa oppineet käyttämään Teams-ohjelmaa.

Kiivain väittely ja äänestykset käytiin taas kerran vesiyhtiö Tavasesta. Rahat ovat vaihteeksi loppu ja yhtiökokous esitti jäsenkunnille osakepääoman korotusta 1,2 miljoonalla, mistä Kangasalan osuus olisi 101 150 euroa. Summa vastaa 2-3 kunnan työntekijän vuosipalkkaa sivukuluineen. Puolet pitäisi maksaa tänä syksynä, loput kuntavaalien jälkeen.

Osallistuminen osakepääoman korotukseen ratkesi äänin 32-18, eikä puutteellista esittelyä palautettu uuteen valmisteluun. Tavasen tukena olivat kokdem ja kristilliset, vastaan olivat kepu, vasemmisto, persut ja vihreät. Päätös oli vaikea myös osakepääoman korotusta tukeneille. Mika Ollila (kok) valitti 20 vuoden ”päätöstaakkaa”, mutta katsoi että olemalla mukana yhtiössä ”saamme sammuttaa Tavasen valot” Vehoniemellä.

Keskustelussa oli ruma näytös, kun virkamiehet kaupunginjohtaja Oskari Auvinen ja hallintojohtaja Jonna Sillman-Sola pelottelivat valtuutettuja mahdollisilla korvausvaatimuksilla, jos osakepääoman korotukseen ei suostuta. Valtuuston puheenjohtaja Hanna Laine (sd) ilmoitti virkamiesten tavoin jättävänsä eriävän mielipiteen korvausvaatimusten välttämiseksi, jos lisärahoitukseen ei suostuta. Raimo Kouhia (sd) pelotteli valtuustoa Kittilän tiellä. Hän tosin jätti mainitsematta, että käräjillä Kittilän luottamushenkilöt voittivat, sillä valta kunnissa kuuluu vaaleilla valituille luottamushenkilöille, ei virkamiehille.

Virkamiesten ja demarien pelottelu korvausvaatimuksista oli niin kovasanaista, että lopulta Tavasen hallituksen jäsen Jussi Haavisto (kok) puuttui peliin. Hän ilmoitti, ettei Tavase haasta ketään oikeuteen eikä vaadi vahingonkorvauksia. Donald Trumpin kaltainen uhkailu tuotti kuitenkin tuloksen. Valtuutetut tottelivat ja Tavase saa ainakin puolikkaan haluamastaan eli 50 570 euroa, ellei päätöksestä valiteta. Toisesta puolikkaasta päättää kuntavaalien jälkeen uusi valtuusto.

Kangasala on kuin Britannian brexit pienoiskoossa. Toinen puoli tahtoo EU:sta eroon, toinen olla mukana. Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen julisti ties kuinka monennen kerran, että kantamme on ”täysin selkeä, emme halua Tavasea alueellemme.” Samalla Kangasala osallistuu yhtiön rahoitukseen.

Vuoden 2021 talousarvio ja suunnitelma 2021-23 vietiin läpi viidessä tunnissa. Loppusumma on 242 miljoonaa euroa. Veroprosentti on 21. Vastoin ennakko-odotuksia verotulot ovat kasvaneet 6,6 miljoonaa ja valtionosuudet peräti 6,3 miljoonaa euroa. Talousarvio olisi reilusti ylijäämäinen, mutta Lamminrahkan lähiön suurten investointien takia se on -5,9 miljoonaa alijäämäinen.

Joitakin muutosesityksiä tehtiin. Läpi meni demarien ja kokoomuksen yhdistetty esitys Sahalahti-Kangasala kevyenliikenteen väylän rakentamisesta loppuun. Perussuomalaisten esitys leikata 50 000 eurolla Kangasala-talon tukea kaatui äänin 42-9.

Pitkän kokouksen päätteeksi esiteltiin peräti kuusi valtuustoaloitetta. Kangasalan puolueet ovat kuntavaalien lähestyessä hämmästyttävän lapsi- ja liikuntamyönteisiä. Kokoomus, Sdp ja vihreät esittelivät lapsialoitteitaan, kokoomus ja persut haluavat tekojääkentän sekä frisbeegolfradan Sahalahdelle. Kokoomus haluaa helpottaa kesämökkien muuttamista vakituiseen asumiseen.

JORMA MÄNTYLÄ
Valtuutettu (vas)

Lisätietoa:

Jaa tämä sivu