16. tammi, 2018

Kaupunki rahoittaa Tavasea

Kangasalan kaupunginvaltuuston ensimmäinen kokous alkoi myöntämällä lisärahoitusta vararikon partaalla horjuvalle vesiyhtiö Tavaselle. Yksi valtuutettu vaihtui ja Vasemmiston aloitteesta jätettiin valtuustoaloite työpaikkakiusaamisen ja seksuaalisen häirinnän vastaisesta toimenpideohjelmasta.

Yli kaksi viikkoa Kangasala on ollut kaupunki, mutta nimitys tuotti välillä muistamisongelmia niin kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle kuin tuoreelle kaupunginjohtajalle.

Korvenperän kaava ja kaksi kaavamuutosta nuijittiin läpi ilman keskustelua. Ruutanan koulun viereen nousee lähivuosina epäedullisesta maastosta huolimatta pientaloalue.

Valtuutettu Jorma Schukoffin (sd.) ero valtuustosta meni samoin läpi nuijan kopautuksella, vaikka eron syistä liikkui monenlaisia sähköposteja ja huhuja. Schukoff sai kevään 2017 vaaleissa Sdp:n toiseksi eniten ääniä. Silti häntä ei valittu luottamustehtäviin. Schukoffin tilalle Sdp:n ryhmään nousi Petri Vilkki.

Vesiyhtiö Tavase Oy:n rahat ovat jälleen lopussa, ja Tampereen kaupunki on siksi päättänyt käynnistää 700 000 euron osakeannin yhtiön toiminnan turvaamiseksi. Tavase Oy on perustettu vuonna 2002 tuottamaan osakaskunnille tekopohjavettä Vehoniemen-Isokankaan harjulla. Edes teelusikallista vettä ei ole tuotettu ja kesäkuussa 2015 Vaasan aluehallintovirasto hylkäsi yhtiön lupahakemuksen laitoksen rakentamisesta Kangasalan ja Pälkäneen rajalle. Valkeakoski erosi viime vuonna yhtiöstä. Lupahakemus on Korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä. Niinpä yhtiö on pahoin velkaantunut, ja normaalina osakeyhtiönä se olisi aikaa sitten asetettu selvitystilaan.

Kangasalan kauunginhallitus esitti, että kaupunki osallistuu osakeantiin 58660 eurolla. Tosin esittelyn otsikossa puhuttiin osakkeiden kauppakirjasta ja Valkeakosken irtautumisesta, mutta se oli esittelijän mukaan painovirhe. Esittely oli muutoinkin ristiriitainen. Kaupunginjohtaja Oskari Auvisen mukaan tekopohjavesilaitosta ei tule sijoittaa Vehoniemenharjun alueelle, mutta silti laitokseen pitää sijoittaa rahaa. Puheenvuorossani huomautin tästä ristiriidasta ja lisäsin, että mitään pakkoa ostaa osakkeita ei ole. Esittely on osakassopimuksen vastainen ja rikkoo Tampereen kanssa 2015 tehtyä sopimusta yhtiön kustannusten minimoinnista oikeuskäsittelyn ajaksi ”pöytälaatikkofirmaksi”. Siksi esitin, että osakeantiin ei osallistuta. Tony Lähde (vihr.) kannatti esitystä ja viittasi professori Jukka Mähösen lausuntoon ettei osakkailla ole loppumattomiin velvollisuutta rahoittaa tappiollista yhtiötä. Jari Leino (ps.) ihmetteli miksi maksamme kymmeniä tuhansia euroja yhtiölle, josta halutaan päästä eroon. Tero Linna (kesk.) huomautti, että Tampere tuskin rakentaisi laitosta vastoin Kangasalan tahtoa, sillä Kangasalalla on etuotto-oikeus alueen pohjaveteen. Osakkeiden merkinnän pakollisuus todettiin väärinymmärrykseksi, mutta silti vaadittiin kymmenen minuutin neuvottelutauko ennen äänestystä osakeantiin osallistumisesta.

Neuvottelutauon aikana kokdem-akseli kokosi rivit ja äänin 34-17 kaupunki päätti osallistua osakeantiin. Vastaan äänestivät Vasemmistoliitto sekä useimmat vihreiden, keskustan ja perussuomalaisten valtuutetut. Sijoitettava summa 58660 euroa vastaa yhden keskipalkkaisen sairaanhoitajan tai sosiaalityöntekijän vuosipalkkaa sivukuluineen.

Esityksen mukaisesti päätettiin jatkaa annettua omavelkaista takausta Raikunseudun vesiosuuskunnan lainalle 19.3.2023 saakka. Vesaniemeen rakennetaan uusi Beach Volley-kenttä nykyisen korjattavan lisäksi.

Kokouksen päätteeksi Ranja Aukee (vas.) luki valtuustoaloitteen Nollatoleranssi kiusaamiselle ja seksuaaliselle häirinnälle Kangasalla. Aloitteen allekirjoitti Vasemmistoliiton ryhmä sekä 9 valtuutettua (vihr./ps./sd.). Teksti on alla olevassa linkissä.

Jorma Mäntylä
Valtuutettu (vas.)

Jaa tämä sivu